Issue 101694

Summary: [DE], [FR] [ES ]Send - Create Master Document broken
Product: Writer Reporter: Rainer Bielefeld <rainerbielefeld_ooo_qa>
Component: codeAssignee: AOO issues mailing list <issues>
Status: CONFIRMED --- QA Contact:
Severity: Trivial    
Priority: P3 CC: foral, issues, jbf.faure, josef.latt, khirano, Mathias_Bauer
Version: OOo 3.1 RC2   
Target Milestone: ---   
Hardware: PC   
OS: Windows Vista   
Issue Type: DEFECT Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---

Description Rainer Bielefeld 2009-05-08 18:03:59 UTC
In mailing list [de-users] I read that there are problems to create Master
documents.
I checked with "Ooo 3.1.0 multilingual version German UI WIN XP: [OOO310m11
(Build 9399)]" and can confirm the problem.

Steps to reproduce (Menu items translated)
1. Open new WRITER document
2. Type 1 single blank into the document
3. Menu 'File -> Send -> Create Master Document
   'Save as' dialogue opens as expected (I use OOo dialogues)
4. click "Automatic name extension" and insert name into Name pane
5. <Enter>
   expected: New master document will be created
   actual: Error message "Dokument konnte nicht erzeugt werden" (Unable to 
           create document)

Same proceeding works fine with I checked with "Ooo 3.1.0 multilingual version
ENGLISH UI WIN XP: [OOO310m11 (Build 9399)]". So may be "l10n"?

New due to other reports in [de-users]
Comment 1 Rainer Bielefeld 2009-05-08 18:08:51 UTC
Same UI language sensitive behaviour with "Ooo Dev 3.2.0 multilingual version
German UI WIN XP: [DEV300m44 (Build 9395)]" using WIN dialogues
Comment 2 Rainer Bielefeld 2009-05-08 19:28:44 UTC
"Ooo 3.1.0 multilingual version French UI WIN XP: [OOO310m11 (Build 9399)]" is
also affected. Eventually all localizations?

For clearification: I downloaded the German version and installed additionally
"en_us" and "fr" language packs
Comment 3 jolatt 2009-05-10 08:43:07 UTC
Same happens with 'Create HTML-Dokument'.
Comment 4 jolatt 2009-05-10 08:57:06 UTC
First I could confirm this issue entirely.

But since yesterday I have no problems creating Master- and HTML documents from
new Writer documents and documents created with OOo 3.1.

The only thing between the first confirming and yesterday was the installation
(setup -a) of OOo 3.1 en_US using the same user directory as the German OOo.
Comment 5 jbf.faure 2009-05-10 09:05:57 UTC
Same problem in OOo 3.1 FR. 
I installed en_us langpack, changed UI language to en_us and "Send - Create
Master Document" works well.

Regards
JBF
Comment 6 Rainer Bielefeld 2009-05-19 05:48:46 UTC
I checked with "Ooo Dev 3.2.0 multilingual version German UI WIN XP: [DEV300m44
(Build 9401)]" and I still see reported effect. Currently I have to use 2.4.1
parallel to 3.1 to create master documents according to my needs. 
Comment 7 jolatt 2009-05-19 08:03:45 UTC
Which effect? your reported as well as the other reported?
Comment 8 eric.savary 2009-05-19 09:05:07 UTC
@rainerbielefeld: In your first description you talk about "2. Type 1 single
blank into the document". Yes, with one single blank in the document I can
reproduce it and in m48 EN. So guessing it's not language specific.

But as soon as you type 1 letter in the document, it works.
And yes it worked in 2.4.1 with a single blank.

So I think we can lower the priority and the "dramatic" of the summary :)

Do you agree with this analysis? 
Comment 9 jolatt 2009-05-19 09:54:59 UTC
Based on my posting from Sun May 10 I have no problem with new documents, too
with one single blank.

With Ubuntu and OOo 3.1 German no master document can be created.
After installing en_US language pack it works fine with new documents, even
withmone blank. I didn't test it with older ones.
After deinstalling en_US language pack -> no master document possible.

Comment 10 Rainer Bielefeld 2009-05-19 16:46:42 UTC
@jolatt:
I'm sorry, I still see all reported "send - create" effects.
What do you mean with "After installing en_US language pack"? Did you also
select that UI? Does the problem reappear if you change back to German UI?

@es:
For me it's 100% related to selected UI language. My 3.1 is a German version
with EN_US and other languabe packs, my m45 is an EN_US version with German and
French language pack.

I checked with "Ooo Dev 3.2.0 multilingual version German UI selected:
[DEV300m44 (Build 9401)]", OOo dialogs and saw:
- new Document with 1 blank 
  -- Send - created HTML document does NOT work
  -- Send - created Master document does NOT work
- new Document with 3 "lorem ipsum" paragraphs
  same as with only blank

Same with "Ooo Dev 3.2.0 multilingual version WIN XP French UI selected:
[DEV300m44 (Build 9401)]"

All works fine when English UI is selected.

So I can not assume "works with 1 single character in document"
Comment 11 Rainer Bielefeld 2009-05-19 16:59:03 UTC
Same with "Ooo 3.1.0 WIN XP multilingual version Spanish UI activated [OOO310m11
(Build 9399)]", as expected.
Comment 12 jolatt 2009-05-19 18:35:48 UTC
As I wrote creating a master document with ubuntu 9.04 and OOo 3.1 German didn't
work.
After installing the en_US language pack and switching to the English UI it
works fine.
The problem reappears switching back to German UI. 

Creating master documents under WinXP still works as described.
Comment 13 papayes 2009-05-22 10:24:08 UTC
3.1 on XP, Vista, MacOSX, Ubuntu
French version only, not in US version :
The file is only divided into sub-sections of Level 1 

Here is a simple example to convert it into a master document by dividing it
according to a heading style other than the Level 1 :

http://www.cijoint.fr/cjlink.php?file=cj200905/cijgdAKCTR.odt 

Menu : File > Send > Create Master Document

The choice of "separated by" "Style:Titre" (Title) is not taken into account: 
idem with "Style: Corps de texte" (Body Text) or "Niveau 2" (Level 2)... : 
it seems that it a problem of localization (style name) as in U.S. it works ... 
i.e.
Whatever the choice used 
The file is only divided into sub-sections of Level 1 
(the blank sections of Level 1 are processed only in text box. 

Operating expected as under 2.4.2 and 3.0.1, division according to the style or
level.
It seems that it a problem of localization (style name) as in U.S. it works 
Best regards
JYL
Comment 14 eric.savary 2009-06-03 20:01:36 UTC
I could reproduce it on Vista with a French 3.1rc2

1) French 3.1rc2
- new document
- type some text
- Send - Create Master Document

-> Error "Cannot create"

2) Same as 1) but format the text Heading 1

-> No problem

3) Same as 1) but with the English version

-> No problem

@OS: guessing "yet another" string problem with "Default"/"Standard" naming???

@OS/MBA: I set 3.2 because it is what it deserve in theory. Now, you know, work
load... :)
Comment 15 Oliver Specht 2009-09-30 09:29:06 UTC
Target changed to 3.x
Comment 16 Marcus 2017-05-20 11:17:32 UTC
Reset assigne to the default "issues@openoffice.apache.org".