Issue 123052

Summary: AOO relaunch required to enable particular Extensions after 'ENABLE' in Extensions manager
Product: General Reporter: joesch
Component: uiAssignee: AOO issues mailing list <issues>
Status: CONFIRMED --- QA Contact:
Severity: Minor    
Priority: P3 CC: detlef.nannen, issues, pescetti, rainerbielefeld_ooo_qa
Version: 3.4.0   
Target Milestone: ---   
Hardware: All   
OS: All   
Issue Type: DEFECT Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---

Description joesch 2013-08-16 22:04:44 UTC
If an extension is installed, creates the toolbars or menu items, and this will be disabled and re-enabled in the Extension Manager, the toolbars and menu items of the extension are no longer visible.

Example:
-install http://calc-info.de/files/BasicAddonBuilder-0.5.1.oxt
-open a new window and the associated toolbar and an entry in the Help menu are visible
-start the Extension-Manager and disable the extension
-now re-activate the extension

Result: the toolbar, and the entry in the Help menu is no longer visible
Comment 1 Rainer Bielefeld 2013-08-17 06:06:20 UTC
I tried with BasicAddonBuilder-0.5.1 and with Extension "Retro", may be I was able to reproduce reporter's problem. After "Disable" (and the same with "Enable") AOO has to be relaunched before Toolbar disappears or reappears. Same with Extension "Retro".

Steps how to reproduce Reproducible with  "AOO 4.0.0 – German UI / German locale  [AOO400m3(Build:9702)  -  Rev. 1503704 2013-07-16 14:54:56 (Di, 16 Jul 2013)]" on German German WIN7 Home Premium (64bit)", Common 4.0-dev User Profile

1. From Writer with menu 'Tools -> Extensions Manager' install 
   "BasicAddonBuilder-0.5.1" and "Retro"
2. No additioal Toolbar will have appeared, and menu 'Tools' Will not show an
   Additional entry for "Retro" at the end of Pulldown
3. Menu 'Window -> New Window'
   > New Window appears
   > Additioal Toolbar for "BasicAddonBuilder-0.5.1" appears
   > Additional entry for "Retro" at the end of Pulldown
   That all as expected.
4. In menu 'Tools -> Extensions Manager' for both Extensions click
   "Disable" Button and terminate Extensions Manager 
5. Menu 'Window -> New Window'
   > New Window appears
   > Toolbar for "BasicAddonBuilder-0.5.1" no longer is available in 
     new Window
   > Additional entry for "Retro" at the end of Pulldown o longer is available 
     in new Window
   That all as expected.
6. In menu 'Tools -> Extensions Manager' for both Extensions click
   "Enable" Button and terminate Extensions Manager 
7. Menu 'Window -> New Window'
   > New Window appears
   Exected: like in step 3 both extensions available
   Actual: not available

Additional info:
a) Results in Step 7 also reproducible if you exit -> relaunch AOO after step 5
b) I think that never worked different in AOO / OOo
c) This MIGHT be related to particular Extensions, I only tested these 2, 
   but I think I often saw that behavior so that I expect a problem in AOO
d) Not a big problem, may be hints in Help and Extensions Manager dialog
   'AOO relaunch might be necessary to enable Extenison Function' would
   be sufficient?

joesch@j-m-schmidt.de
z) With what OS did you test?
Comment 2 joesch 2013-08-17 08:17:48 UTC
> z) With what OS did you test?

Windows XP
Comment 3 Rainer Bielefeld 2013-08-17 10:14:09 UTC
I'm pretty sure that it's OS=ALL, but currently we only have confirmed it with WIN.
Comment 4 detlef.nannen 2013-08-17 13:57:51 UTC
I confirm this error in Apache Openoffice 4.0.0 at

- Windows 8, 64bit
- Ubuntu 13.04, 64bit.


(In reply to Rainer Bielefeld from comment #3)
> I'm pretty sure that it's OS=ALL, but currently we only have confirmed it
> with WIN.
Comment 5 Rainer Bielefeld 2013-08-17 14:00:17 UTC
OS adapted due to comment above
Comment 6 joesch 2013-08-17 18:37:00 UTC
I do not understand why now was set to version 3.4.0.
 Because the error occurs for me *only* in AOO 4.0, I have the version set back to 4.0.
Comment 7 Rainer Bielefeld 2013-08-18 06:58:06 UTC
Hm, sorry, I forgot to mention in my comment 1 that (of course) I did a test with 3.4.0 and was able to reproduce the problem.

After joesch@j-m-schmidt.de's comment I did additional tests with my test proceeding, always installing "only for me" in an application (Calc, Writer) where the extensions causes modifications in UI (Writer, MultiPages CALC), watching result in Step 7

a) server installation "OOo 2.0.2" German UI WIN7, Extension "MultiPages": 
   In corresponding Step 7 of my test proceeding is visible again.
                                                              NOT reproducible
   (but see later results)
    with all other extensions no test possible 

b) server installation "OOo 3.1.1 Entlish UI WIN4
    Extension "retro 0.7.7" :                                  REPRODUCIBLE
    with all other extensions no test possible  

c) server installation of "AOO 3.4.0 – German UI / German locale 
   [AOO340m1(Build:9590) - Rev.1327774]" 
   on German WIN7 Home Premium (64bit)", own separate user profile 
   Extension "retro 0.7.7" :                                  REPRODUCIBLE
   "BasicAddonBuilder 0.3.5" (reporeter's version will not run with 4.0):
                                                              REPRODUCIBLE
   "MultiPages":                                              NOT reproducible

d) server installation of  "AOO 3.4.1 – German UI / German locale
   [AOO341m1(Build:9593) - Rev.1372282]" 
   on German WIN7 Home Premium (64bit)", own separate user profile
   Extension "retro 0.7.7" :                                  REPRODUCIBLE
   "BasicAddonBuilder 0.3.5" (reporeter's version will not run with 4.0):
                                                              REPRODUCIBLE
   "MultiPages":     (oops ...)                               REPRODUCIBLE

So results show that 
e) at least for WIN and most of the tested Extensions result this problem 
   is not new. 
f) But may be not all Extensions are affected the same way, what might mean
   that it's not an AOO, but an Extensions' problem
g) And may be there are additional influences.

Back to version 3.4.0 because reporter's observations seem not to be reliable.

@joesch@j-m-schmidt.de
You should not touch things you do not understand!
Your comment is rather useless, "only with 4.0" might mean that that is the only version you ever tested or something else? 
Or that you really saw something interesting what needs some more investigation? But without precise information how to reproduce your results that's impossible. Currently even your operating system is unknown.
If you really can not reproduce the problem with versions before AOO 4.0.0, please contribute precise information and wait for confirmation before you change anything.
Comment 8 joesch 2013-08-18 10:25:07 UTC
> You should not touch things you do not understand!

I do not. Maybe you're using better less "!". Thank you.

> Your comment is rather useless

No, he is not.

> "Only with 4.0" might mean thatthat is the
> Only version you ever tested or something else?

I have tested several versions, 4.0, 3.3., 2.4 and 3.5 (beta). The error I was able to just 4.0 (and 3.5 beta) notice.

> Or did you really saw something interesting what needs some more
> investigation? But without precise information how to reproduce your results
> that's impossible.

I have made precise information.

However, is, for example, your current statement:

" Basic Addon Builder 0.3.5 "(reporeter's will not run with version 4.0): reproducible*

completely pointless, because this extension can not work under 4.0, see:
http://wiki.openoffice.org/wiki/Extensions/Extensions_and_Apache_OpenOffice_4.0 # addons.xcu_changes

(note: the Extension works under 3.5, the erntry under the Help-menu works, only the Toolbar not works)


What do you think who you are actually having to attack me here like this? I am more than 8 years in OOo/AOO-project active.
Comment 9 Rainer Bielefeld 2013-08-18 11:40:29 UTC
Yes, typo in Comment 7, intended of course was  ""BasicAddonBuilder 0.3.5" (reporeter's version will not run with 3.4)", what isn't a allegation to reporter' but simply a hint that test conditions (used Extension) had do be modified. That's not negligible, there are some indications that reproducibility might be Extension (version) related

I did an additional test with "OOo 3.3.0 English UI / German locale [OOO330m20 (Build 9567)]" on  WIN7  Home Premium  (64bit) DE and 
Extension "BasicAddonBuilder 0.3.5":                           NOT REPRODUCIBLE
Extension "retro 0.7.7":                                       NOT REPRODUCIBLE
what confirms reporter's results with that version.

I think it will not be useful to do further investigations concerning "version of appearance", because the problem can be reproduced easily with 4.0.0 and because it might be difficult to find out with what code commit the problem appeared.

Developer's investigations will show whether Help and UI problem have the same roots.
Comment 10 Andrea Pescetti 2013-08-18 12:21:27 UTC
I used Pagination 1.3.10 from http://extensions.openoffice.org/en/node/374/releases ; it defines the "Insert - Page Number" menu in Writer and works on both 3.4.1 an 4.0, so it's a good candidate for testing.

4.0:
1) Install: OK;
2) restart OpenOffice (not needed): OK
3) Menu exists
4) Disable the extension from Tools - Manage Extensions
5) [BUG#1, minor] Menu still exists (as a dummy button, does nothing)
6) Restart OpenOffice: menu is no longer there (OK)
7) [BUG#2, the one discussed here] Enable extension again, menu does not reappear
8) Restart OpenOffice: everything works

3.4.1: I get exactly the same behavior.

3.3.0: I get exactly the same behavior. And a restart is needed even at first installation. (but this was not tested on a clean profile).

So, based on what I see (Linux64), I would say that the issue can be reduced to what the current title says.

If this is the issue, it's best fixed with a warning, since I heard from Juergen (jsc) that we might want to get rid of the "no restart needed" feature as it greatly increases complexity for very minor benefits. This discussion is indeed showing that jsc is right...
Comment 11 joesch 2013-08-18 13:58:58 UTC
> 8) Restart OpenOffice: everything works

Oh yes, I see. This is an important observation. I did that, so far, not noticed.

But there is another problem, what is noticeable to me and what I had already described on the ML:
http://mail-archives.apache.org/mod_mbox/openoffice-dev/201308.mbox/%3cC0FBCFC2D739432ABA5ACC8D1850E2BB@Esprimo7935%3e

However, I am _not_ clear yet whether it is a bug in OO or in my extension.


Can you please check the following:
(please use http://calc-info.de/files/BasicAddonBuilder-0.5.1.oxt)

1) Install: OK;
2) restart OpenOffice (not needed): OK
3) Menu exists

-->Please Check the entry in the Help-menu "About BasicAddonBuilder". Does he work? (the entry must start an about-Diaslog)

4) Disable the extension from Tools - Manage Extensions
5) Restart OpenOffice: menu is no longer there (OK)
6) Enable extension again
7) Restart OpenOffice

--> What is now with the entry in the Help menu? Does he work?

Unfortunately, I get the message "Error 423: not found ... Patch Description" and unfortunately I do not know: is this a bug of the extension or of OO.
Comment 12 Andrea Pescetti 2013-09-15 21:46:19 UTC
Tested with 4.0.1-RC Italian. The answer to your questions above is "Yes it works" to both questions.  About dialog is displayed correctly.

Note: I used the Writer menus, since it seems that the menu is not available in the Start Centre menus.