Issue 127286

Summary: Cannot open table in data view
Product: Base Reporter: Curtis Hamilton <hamiltcl>
Component: codeAssignee: AOO issues mailing list <issues>
Status: UNCONFIRMED --- QA Contact:
Severity: Normal    
Priority: P5 (lowest) CC: hamiltcl, oooforum
Version: 4.1.3   
Target Milestone: ---   
Hardware: Mac   
OS: FreeBSD   
Issue Type: DEFECT Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---
Attachments:
Description Flags
Possible fix
none
Test database created by Base component none

Description Curtis Hamilton 2017-01-12 17:21:46 UTC
OS: FreeBSD Stable 10.2 (PowerPC64)
GCC:  5.4.0 (FreeBSD Ports Collection) 
JDK: OpenJDK 64-Bit Server VM (build 25.102-b14, mixed mode) 

Base application will not open any tables created.  However, the database and tables created can be opened with LibreOffice dasebase application.  Both the database and tables structures have been verified.

When attempting to open a table, you get the below four (4) errors:

Error 1:
The data content could not be loaded.

Error 2:
SQL Status: HY000
Error code: 1000

Syntax error in SQL expression

Error 3:
SQL Status: HY000
Error code: 1000

SELECT * FROM "CD-Collection"

Error 4:
SQL Status: HY000
Error code: 1000

syntax error, unexpected INVALIDSYMBOL, expecting $end, Invalid symbol

I've researched and found similar errors, such as the below.

https://bz.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=95402

Upon further investigation the following java classes were not installed:

hsqljdbc.jar
sqltool.jar

However, they are being built and placed in the staging folders but not installed or included in the FreeBSD ports package.
Comment 1 Curtis Hamilton 2017-01-12 22:04:25 UTC
Addemdum: This applies to both embedded (java) database engine as well as external databases.
Comment 2 oooforum (fr) 2017-01-13 16:03:18 UTC
Thanks to provide a sample ODB to reproduce.
Comment 3 Pedro Giffuni 2017-01-13 16:04:25 UTC
Created attachment 85922 [details]
Possible fix
Comment 4 Pedro Giffuni 2017-01-13 22:02:35 UTC
Comment on attachment 85922 [details]
Possible fix

This won't work, the files are simply not in the hsqldb build:

:/usr/ports/editors/openoffice-devel/work/aoo-4.2.0/main/hsqldb/unxfbsdx.pro/misc/build/hsqldb % find ./ -name "*.jar"
./lib/servlet.jar
./lib/hsqldb.jar
Comment 5 Curtis Hamilton 2017-01-16 02:14:23 UTC
Created attachment 85923 [details]
Test database created by Base component

Per your request, here's the odb created in base.
Comment 6 Curtis Hamilton 2017-01-16 12:54:20 UTC
I need to make a correction.  I rerun the release build and did not find the other java archive files previously mentioned.  No sure what I was looking at.

However, the main issue still exist.  Althought I can create a database or connect to a mysql or other database, Base will not open a table in dataview mode or allow you to query the database.
Comment 7 Curtis Hamilton 2017-01-17 00:20:18 UTC
I've looked at several earlier bug reports (https://bz.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=87398 and https://bz.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=95402) that seem to indicate this is an issue related to the version of flex being used.  It seems all those reporting issues are using AOO on MacOSX.  I cannot tell, but would venture to guess that those having issues were using MacOSX on PPC.  One comments indicate that the problem doees not exist on Intel systems.

I've tried builds using several versions of flex (2.5.4, 2.5.35, 2.5.37 and 2.6.1) and always the same results.

This may be an endianness or 64-bit issue.  It would be nice to know if someone using AOO on Linux PPC or PPC64 are having this issue.