Issue 42424

Summary: When hovered over a footnote reference in the text, footnotes appear in one line regardless of the length of footnote
Product: Writer Reporter: yildirimu <yildirimu>
Component: viewingAssignee: AOO issues mailing list <issues>
Status: CONFIRMED --- QA Contact:
Severity: Minor    
Priority: P4 CC: akva1270, Armin.Le.Grand, ccheney, drreis1, issues, max.odendahl, nemeth.lacko, orw
Version: OOo 3.0Keywords: needmoreinfo
Target Milestone: 4.0.0   
Hardware: All   
OS: Windows XP   
Issue Type: PATCH Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---

Description yildirimu 2005-02-10 13:24:20 UTC
I have several documents with footnote, which are generally longer than a
sentence or two. Hence they are longer than two or three lines. When I want to
read footnote/endnotes, I normally hover the mouse over the footnote reference
number, rather than going to the end of the page.  When I do that, a popup box
appears with the footnote/endnote appearing in it, generally in several short
line. However, in OOo, this does not seem to work. It appears in one long line
which exceeds the width of my screen. See
http://www.warwick.ac.uk/~edrdh/images/OOo_footnote_problem.png for an image of
the problem. As I said, my footnotes/endnote are big. I would like to read them
without having to go the end of page/document back and fort for reading them.
25-35% of the width of screen size boxes with enough distances from the edges
would work great. (MSWord outcome for the same behaviour can be seen here:
http://www.warwick.ac.uk/~edrdh/images/Intended_outcome.png I hope you will sort
this out soon.
Thanks in advance.

Best
Comment 1 michael.ruess 2005-02-10 14:16:37 UTC
Could be a good enhancement for displaying footnote content of a footnote
Comment 2 yildirimu 2005-02-11 13:05:09 UTC
Is this 'enhancement' going to be in next release or is there going to be a
solution for this 'problem' soon?
Comment 3 ccheney 2008-03-18 00:19:37 UTC
This still happens on 2.4.0~rc5 and affects Linux as well, not just Windows.
Comment 4 yildirimu 2008-05-20 08:14:43 UTC
This still is an issue in OOo 3.0 Beta. Any news on whether there is an
intention to fix this?
Comment 5 yildirimu 2008-11-30 17:05:05 UTC
It has been quite a while since the first submission of the issue. I have
written afterwards that the problem still exists! Anyone interested in this issue? 

I think the problem is that the issue type is set to enhancement, when it was
actually a *defect*! The feature is already there: When you hover your mouse
over the footnote reference, footnote text appears but the display of the
footnote is defective! Maybe then will someone notice this problem!

ps. Since my first submission, I have changed location. As a result, the links
are not there anymore. When I have a chance, will submit new images.
Comment 6 nemeth.lacko 2012-09-07 12:47:25 UTC
patch (http://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/diff/?id=675f723f83d110bec4a9a4c5fa09ad965d240d2a):

diff --git a/vcl/source/app/help.cxx b/vcl/source/app/help.cxx
index c57cb74..7a3f174 100644
--- a/vcl/source/app/help.cxx
+++ b/vcl/source/app/help.cxx
@@ -52,6 +52,8 @@
#define HELPDELAY_SHORT 2
#define HELPDELAY_NONE 3
+#define HELPTEXTMAXLEN 150
+
// =======================================================================
Help::Help()
@@ -358,7 +360,7 @@ HelpTextWindow::~HelpTextWindow()
void HelpTextWindow::SetHelpText( const String& rHelpText )
{
maHelpText = rHelpText;
- if ( mnHelpWinStyle == HELPWINSTYLE_QUICK )
+ if ( mnHelpWinStyle == HELPWINSTYLE_QUICK && maHelpText.Len() < HELPTEXTMAXLEN)
{
Size aSize;
aSize.Height() = GetTextHeight();
@@ -420,7 +422,7 @@ void HelpTextWindow::Paint( const Rectangle& )
}
// paint text
- if ( mnHelpWinStyle == HELPWINSTYLE_QUICK )
+ if ( mnHelpWinStyle == HELPWINSTYLE_QUICK && maHelpText.Len() < HELPTEXTMAXLEN)
{
if ( mnStyle & QUICKHELP_CTRLTEXT )
DrawCtrlText( maTextRect.TopLeft(), maHelpText );
generated by cgit v0.9.0.2-2-gbebe at 2012-09-07 12:44:19 (GMT)
Comment 7 Anders Kvibäck 2013-03-05 08:56:10 UTC
I'm reviewing your defect report and attempting to confirm it. However, there is not enough information here for me to test your scenario. Specifically I need:
 
Could you please add an attachment that shows the defect.

 
I'm leaving this issue in the UNCONFIRMED state for now. But I'll need to move it to RESOLVED/IRREPRODUCIBLEsoon if I cannot find a way to reproduce it.
Comment 8 Rob Weir 2013-04-03 21:34:12 UTC
We have a recent patch for this enhancement request.  Can we get it integrated into AOO 4.0?
Comment 9 nemeth.lacko 2013-04-03 22:07:59 UTC
(In reply to comment #8)
> We have a recent patch for this enhancement request.  Can we get it
> integrated into AOO 4.0?

I (author of the patch) would be glad for the integration (under your preferred license, Apache or public domain). Thanks in advance, László
Comment 10 Armin Le Grand 2013-04-08 08:21:32 UTC
ALG: Adding ORW to CC...
Comment 11 Diego Valle Rosado 2013-05-01 01:20:57 UTC
*** Issue 119135 has been marked as a duplicate of this issue. ***