Issue 50402

Summary: Document with embedded font(?) prints incorrect font
Product: Writer Reporter: bheinsius
Component: printingAssignee: AOO issues mailing list <issues>
Status: CONFIRMED --- QA Contact:
Severity: Trivial    
Priority: P3 CC: hdu, issues
Version: OOo 2.0 Beta   
Target Milestone: ---   
Hardware: PC   
OS: Windows XP   
Issue Type: DEFECT Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---
Attachments:
Description Flags
Sample pdf with scan of printout MSWord and printout OOo none

Description bheinsius 2005-06-06 22:28:54 UTC
A Word document, when printing it in MSWord it's ok, when printing it in OOo
(1.9.107) a strange font appears. I heard about embedded fonts in Word
documents, maybe that's the problem here? The document looks ok in OOo print
layout, in print preview it's sometimes displayed ok and sometimes with the
strange font.
I will upload scans of the Word printout and the OOo printout.
If you want to I can mail you the document, it's confidential.
Comment 1 bheinsius 2005-06-06 22:33:10 UTC
Created attachment 26962 [details]
Sample pdf with scan of printout MSWord and printout OOo
Comment 2 michael.ruess 2005-06-09 12:34:07 UTC
please attach the offending document to this issue, so that we can reproduce and
fix the problem here. You can also send the document directly
(mru@openoffice.org) for the case it contains confidential data. Feel free to
re-open the issue when you've done.
Thanks for supporting us!
Comment 3 bheinsius 2005-06-09 21:58:14 UTC
I just mailed the confidential document to mru@openoffice.org.
Comment 4 michael.ruess 2005-06-10 08:08:48 UTC
Embedded fonts are currently not supported by OOo (see issue 45106). 

MRU->US: Font seems to be replaced correctly on the screen, but when printing,
it seems to be wrong in some cases (see attached pdf). I couldn't reproduce it
with our Xerox docuprint, so maybe it is also printer dependent.
Comment 5 bheinsius 2005-06-10 08:45:34 UTC
I can also see the problem when I open the document in writer, go to print
preview, go to the preview of page 4 and set preview zoom to 100%.
Comment 6 ulf.stroehler 2005-06-10 10:34:03 UTC
Could you pls. install a generic PostScript printer driver to your system (if
not already present) and print to file through this driver and attach the PS
file to this issue. Thx.

Backgroound: OO.o apperently performs a font- or glyphfallback on the printer
device as it isn't capable of accessing the document embedded font (see above).
Now the actual font being used can only be determined from the PS file (pls.
DON'T attach anything else than a PostScript file; thaks). As you almost won't
find two identical systems with exactly the same fonts installed it is nearly
impossible to reproduce the behaviour on a different host.
Comment 7 bheinsius 2005-06-10 10:52:05 UTC
I emailed the generic postscript file to us@openoffice.org.
Comment 8 ulf.stroehler 2005-06-10 11:17:40 UTC
Printer uses 
* Helvetica, -Bold, -BoldOblique
* Times-Roman, -Bold, BoldItalic
* Symbol

One of them must have this 'special' outline.
Can you find out which one? Guess it's the Symbol font, but...

Transferring to hdu.
us->hdu: suboptimal glyphfallback candidate or simply a sophisticated outlined
font with a widespread name?
Comment 9 ulf.stroehler 2005-06-10 11:23:42 UTC
reassigning.
Comment 10 hdu@apache.org 2005-06-10 14:02:15 UTC
hdu->eombah: is the font "KPN Sans" available on the system and in Writer's font
listbox? Could you export the document as a PDF document in OOo and mail it to
me? Thanks.
Comment 11 bheinsius 2005-06-10 16:58:07 UTC
"KPN Sans" is not available on the system and is not in Writer's font
listbox.
I just mailed you the exported document as a PDF document in OOo.
Comment 12 hdu@apache.org 2005-06-13 13:21:42 UTC
Thanks for file you sent! Is a font named Agency available on this system?

HDU->FR: I need the name of the alternate font if it is available... (in this
case Agency)
Comment 13 hdu@apache.org 2005-06-13 13:23:58 UTC
reassigning
Comment 14 bheinsius 2005-06-13 20:45:25 UTC
No, there is no font named Agency available on this system.
Comment 15 hdu@apache.org 2005-06-14 12:47:33 UTC
should have been reassigned to FLR instead of FR, sorry.
Comment 16 andreas.martens 2005-06-28 16:16:14 UTC
Considering the effort, the priority, the risk and our resource planning I've to
target this issue to OOo Later.
Comment 17 Rob Weir 2013-07-30 02:44:48 UTC
Reset assignee on issues not touched by assignee in more than 1000 days.