Issue 73525

Summary: Envelope top margin defauts to 2.19"
Product: Writer Reporter: thomasjk <tkennedy4>
Component: printingAssignee: AOO issues mailing list <issues>
Status: CONFIRMED --- QA Contact:
Severity: Trivial    
Priority: P3 CC: goodspeedmusic, issues, rainerbielefeld_ooo_qa
Version: OOo 2.1Keywords: needmoreinfo, oooqa
Target Milestone: ---   
Hardware: PC   
OS: Windows XP   
Issue Type: DEFECT Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---
Attachments:
Description Flags
Detailed issue description with figures.
none
Detailed issue description with figures. none

Description thomasjk 2007-01-16 15:26:20 UTC
The bug is described in this thread
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?p=199928&highlight=enevlope+printing#199928.
User Drano also posted excellent images of the problem in the the thread. 
I was able to duplicate the bug using the following steps:
If I select a #10 Envelope and select the "Print in the middle icon" I see the
same result that Drano reports. Definitely a bug in writer. If I select the
"Print at the right icon" everything works as expected.This problem also occurs
if you select "Print at the left icon"(third from the right) Selecting either
the "Print in the middle or Print at left icons (second and third from the right
respectively) I see the issue. I'm using OOo V2.1 on XPSP2. I have an HP
Laserjet 4L and an HP Deskjet 710C.
Comment 1 michael.ruess 2007-01-16 16:05:28 UTC
Reassigned to HI.
Comment 2 hardycc50 2007-03-07 16:01:38 UTC
Have same problem with Samsung ML2010 laser printer. 
Comment 3 Rainer Bielefeld 2007-04-10 06:50:09 UTC
I checked with "2.2.0RC4  German version WIN XP: [680m14(Build9134)]" and was
not able to reproduce the problem for my OfficeJet 6110.

@thomasjk:
Please contribute a step by step instruction containing every key press and
every mouse click, beginning with "open new WRITER document".
Comment 4 hardycc50 2007-04-10 16:08:41 UTC
Are you saying you don't get 2.19" additional extension on the envelope when you
pick center feed print on top on insert envelope third tab. This doesn't happen
if you use the right feed choice. In fact it prints right on a center feed
printer using the right feed (right most choice). The second from right
choice(center feed) adds the extra 2.19 inches to the template.
This also happens with release 2.2.0 writer. The link in the first post shows
all steps taken.
 http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?p=199928&highlight=enevlope+printing#199928
Comment 5 thomasjk 2007-04-10 16:56:06 UTC
Created attachment 44320 [details]
Detailed issue description with figures.
Comment 6 thomasjk 2007-04-10 17:08:10 UTC
Created attachment 44321 [details]
Detailed issue description with figures.
Comment 7 thomasjk 2007-04-10 17:11:00 UTC
I have resubmitted the attachment which is an OpenOffice writer document that
describes the issue. I didn't select the correct attachment type the first time.
Comment 8 Rainer Bielefeld 2007-04-10 17:26:33 UTC
Currently I can confirm the reported behaviour with "2.2.0RC4  German version
WIN XP: [680m14(Build9134)]", I still have to think about the details before I
can confirm this issue. 

My first impress is that the top margin is no bug:
Referring to your imaeg 2 in "73525.odt", you see that the top margin _must_
become bigger than 0 if you move the envelope away from the right paper tray
boarder.
An other question is the change from paper format "Envelope 10" to "user", the
new seize seems to be "Envelope 10" + top margin.

Somehow related to Issue 66434?

@thomasjk 
@hardycc50 
What exactly are the real problems you have with the reported behaviour?
Comment 9 thomasjk 2007-04-10 19:34:30 UTC
I suggest you read in detail this link
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?p=199928&highlight=enevlope+printing#199928
which I included in my attachment 73525.odt. If you have a printer that prints
in the middle, the envelope does not print correctly unless you tell Writer it
prints at the right. The user Drano is the one who made the original posts
concerning the problem. I reported it as a bug.
Comment 10 Rainer Bielefeld 2007-04-10 21:10:13 UTC
@thomasjk
It's no need to repeat the same link again and again - that's boring and does
not contribute any new information.
Its not new that you will get wrong results if you use wrong printer or printing
settings; within the last 15 years I had to modify my habits again and again
when I used new software, a new printer or changed anything else, because the
new system worked somehow different to my old one. 

So we need comprehensible arguments why the current behaviour might be wrong. My
printer has no "Middle paper tray", so that everything works find for me. Are
there any recommendation in your printer manual suggesting to use the printer
setting "Print in the middle"? And does that work with other software, but OOo's
behaviour is different to that of other software?
Comment 11 thomasjk 2007-04-11 15:53:53 UTC
I reviewed issue 66434 and issue is the same as 66434.
Comment 12 Rainer Bielefeld 2007-04-11 19:46:47 UTC
Can
<http://documentation.openoffice.org/HOW_TO/word_processing/Howto-printing-envelopes-diagnostics.html>
be helpful for our discussion?
Comment 13 hardycc50 2007-04-11 21:32:21 UTC
My printer Samsung ML2010 center feeds all documents. The right and left guides
move toward the center of tray to guide documents smaller than max width of
8.5". I can print the #10 envelope selecting the right feed icon OK while center
feeding  the document. The only problem with the center feed icon is that it
adds an extra 2.19" to the top of the envelope.
MS Works doesn't have any feed icons in it. It just gives a #10 envelope with
two boxes in it(return address and send). The printer driver somehow knows it is
an #10 envelope, and prints it, small end of envelope feed first thru center of
tray.
Using XP pro OS, is the position feed needed by anybody?
Comment 14 thomasjk 2007-04-14 15:31:36 UTC
Hardycc50: From your post on 4/11: "The only problem with the center feed icon
is that it adds an extra 2.19" to the top of the envelope." Are you saying that
the envelope was printed correctly or not? Were the sender and addressee fields
printed in the correct location using the center feed icon?

Rainerbielefeld: I tried this issue with Word 2000 on my desktop and the page is
formatted properly when the Center feed icon is selected. I see a #10 envelope
on the screen unlike OOo where I see an 8.5" X 11" page with a top margin of
2.19" that has a page style of envelope with format:"User". Selecting the Right
feed icon in OOo I always see an #10 envelope on the screen in both Word and OOo
with the page style of #10 envelope. My expectation is that I would see a #10
envelope with either the Center feed or Right feed icon selected.
Comment 15 hardycc50 2007-04-14 16:43:58 UTC
Using the center feed icon, everything is 2.19" off.(Address field prints off to
the right(bottom) of envelope and return address prints over 2 inches below
where it should be.)
Using the right feed icon and feeding thru the center everything prints OK.
Comment 16 pgwalsh 2009-04-02 17:39:55 UTC
Happens with OS X 10.5, Writer 3.01 300M15, XEROX 6180 Laser. 
Comment 17 goodspeedmusic 2011-07-17 20:42:09 UTC
I agree with Comment #15.  I'm using Writer 3.3 with an HP LaserJet 1320.  The center feed icon in the envelope printing dialog ("Printer" tab) results in the printing being misplaced.  Clicking the rightmost icon and feeding the envelope in the center puts the printing in the correct position on the envelope.

Also, the positioning preview box does not work.

I would also suggest that the "Shift right" and "Shift down" functions be expanded to allow negative numbers.  This would make it possible to enter figures to provide a workaround.

Thank you.
Comment 18 jginnes 2012-06-26 01:25:59 UTC
*** This issue has been confirmed by popular vote. ***
Comment 19 Marcus 2017-05-20 11:29:31 UTC
Reset assigne to the default "issues@openoffice.apache.org".