Issue 109505 - KDE: segmentation fault on linux in FirstTimeWizard
Summary: KDE: segmentation fault on linux in FirstTimeWizard
Status: UNCONFIRMED
Alias: None
Product: General
Classification: Code
Component: ui (show other issues)
Version: OOO320m9
Hardware: PC Linux, all
: P3 Trivial (vote)
Target Milestone: ---
Assignee: AOO issues mailing list
QA Contact:
URL:
Keywords: needhelp
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2010-02-21 19:29 UTC by kb0000
Modified: 2014-01-26 19:29 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Issue Type: DEFECT
Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this issue.
Description kb0000 2010-02-21 19:29:52 UTC
after using the rpm packages in OOo_3.2.0_LinuxIntel_install_en-US.tar.gz

i get the following when starting openoffice.
the registration comes up, and as soon i press NEXT-> it crashes.

/opt/openoffice.org3/program/soffice: line 131: 21111 Segmentation fault     
(core dumped) "$sd_prog/$sd_binary" "$@"


when i try to start openoffice using the -h option it shows the help and then:

/opt/openoffice.org3/program/soffice.bin: symbol lookup error:
/usr/lib/libkdeui.so.4: undefined symbol: _ZN6QGDict5clearEv
Comment 1 kb0000 2010-02-21 19:36:28 UTC
i should add this is on fedora 12.
Comment 2 michael.ruess 2010-02-22 08:32:28 UTC
Setting correct component for crash in FirstTimeWizard.
Comment 3 kb0000 2010-02-22 08:56:14 UTC
i am not sure that this is only in the FirstTimeWizard.
i have now tried it on a user that had a previous ./openoffice directory.
no firsttimewizard is displayed but openoffice crashes.

let me know if i can provide any other info from the system, and in that case,
let me know how to do it.
Comment 4 kb0000 2010-03-06 11:44:34 UTC
i reainstalled libkdeui.so.4 after that i do not get the message saying
/opt/openoffice.org3/program/soffice.bin: symbol lookup error:
/usr/lib/libkdeui.so.4: undefined symbol: _ZN6QGDict5clearEv

but the other message
/opt/openoffice.org3/program/soffice: line 131: 21111 Segmentation fault     
(core dumped) "$sd_prog/$sd_binary" "$@"
is still there.

anything else i might want to try?
Comment 5 mallarj 2010-04-04 20:04:35 UTC
I am also seeing this exact same problem under Fedora Core 12 and OO 3.2.  It
can be "fixed" by doing:

export OOO_FORCE_DESKTOP=gnome

before you run any office programs.
Comment 6 mallarj 2010-04-04 20:05:17 UTC
PS - I am using KDE, not Gnome.
Comment 7 kb0000 2010-05-20 20:52:06 UTC
that was very interesting, when i do:
export OOO_FORCE_DESKTOP=gnome

openoffice does no longer crash on startup.
but how on earth could i have known that?

perhaps, if there is a startup bash-file, this environment variable should be
included there?
Comment 8 kb0000 2010-05-20 20:52:43 UTC
i tested that on OO 3.2.1RC1
Comment 9 caolanm 2010-05-21 08:45:09 UTC
This is with the vanilla packages, not the ones provided by Fedora. Clearly a
KDE specific issue.
Comment 10 Olaf Felka 2010-07-12 12:49:19 UTC
I don't have FC12 and have not observed that crash on other Linux distros.
qpl and jsk: Any thoughts on this?
Comment 11 Olaf Felka 2012-05-03 09:57:54 UTC
Any ideas on this?
Comment 12 Edwin Sharp 2014-01-26 19:29:30 UTC
Can not reproduce
AOO410m1(Build:9750)  -  Rev. 1557669
2014-01-14_04:11:13 - Rev. 1557927
Debian