Issue 60831 - RTF: very often graphics (pictures) are lost on export
Summary: RTF: very often graphics (pictures) are lost on export
Status: CONFIRMED
Alias: None
Product: Writer
Classification: Application
Component: save-export (show other issues)
Version: OOo 2.0.1
Hardware: All Linux, all
: P3 Trivial (vote)
Target Milestone: ---
Assignee: AOO issues mailing list
QA Contact:
URL:
Keywords: needmoreinfo, oooqa
: 69447 74345 81756 (view as issue list)
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2006-01-19 15:12 UTC by ajung01
Modified: 2017-05-20 11:19 UTC (History)
6 users (show)

See Also:
Issue Type: DEFECT
Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---


Attachments
check.gif (913 bytes, image/gif)
2006-01-20 07:05 UTC, ajung01
no flags Details
test RTF document (22.95 KB, text/rtf)
2006-01-20 07:05 UTC, ajung01
no flags Details
native odt to show that is not limitd to linked graphics (13.69 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2006-02-02 15:17 UTC, michael.ruess
no flags Details
TEST material transferred from 69477 (333.69 KB, application/x-compressed)
2006-09-13 11:57 UTC, tmjura
no flags Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this issue.
Description ajung01 2006-01-19 15:12:11 UTC
When I import a document with some graphics referenced in the RTF through
INCLUDEPICTURE (so not embedded graphics) then these graphics are lost when I save
the file as RTF again. Any ideas why? Bug or feature?
Comment 1 aziem 2006-01-20 05:04:12 UTC
Please attach to the issue a sample document in .odt format so we can save it to
.rtf ourselves to reproduce the problem.
Comment 2 ajung01 2006-01-20 07:05:19 UTC
Created attachment 33396 [details]
check.gif
Comment 3 ajung01 2006-01-20 07:05:47 UTC
Created attachment 33397 [details]
test RTF document
Comment 4 ajung01 2006-01-20 07:08:53 UTC
I uploaded a test document.
This contains several INCLUDEPICTURE "/tmp/check.gif" references. This means
that the 'check.gif' *must* be located in /tmp. For unknown reasons OO 2.0.1 can
not deal with relative references (the original was INCLUDEPICTURE "check.gif").
Then
re-save the file as RTF and look at the saved RTF file - all INCLUDEPICTURE
references are gone and also the images are not embedded.

Comment 5 michael.ruess 2006-01-20 13:16:06 UTC
MRU->FLR: linked graphics will be lost when exporting to RTF.
Comment 6 michael.ruess 2006-02-02 15:15:03 UTC
The problem is even more significant. Also many embedded graphics will be lost
on export. See attached sample odt.
Comment 7 michael.ruess 2006-02-02 15:15:56 UTC
Mage summary more significant.
Comment 8 michael.ruess 2006-02-02 15:17:59 UTC
Created attachment 33793 [details]
native odt to show that is not limitd to linked graphics
Comment 9 Mathias_Bauer 2006-03-09 11:31:46 UTC
Sorry, but RTF export is very low on our priority scale and currently we don't
have anybody working on it. So the target 2.0.3 is just nonsense.
Comment 10 Mathias_Bauer 2006-07-04 14:25:45 UTC
Due to missing resources retargetted to "OOo Later"
Comment 11 Mathias_Bauer 2006-08-30 15:16:17 UTC
reassigning to hbrinkm
Comment 12 tmjura 2006-09-10 23:02:18 UTC
I am tracking for another bug and this seemed to be close to it when making 
database queries

1. Download that "graphic.odt"
2. open OpenOffice 2.0.3
3. Save as RTF

=> Pictures are centered

4. close OpenOffice 2.0.3

5. Open RTF-file with Word 2002 (10.6802.6735) SP 3 
=> Pictures are now aligned to the left.
=> OLE picture is disappeared, just some enters left

6. QUESTIONS ARISED:
- is this intentional ?
- which program is not following the RTF standard ?
Comment 13 michael.ruess 2006-09-11 13:14:03 UTC
*** Issue 69447 has been marked as a duplicate of this issue. ***
Comment 14 tmjura 2006-09-11 14:42:51 UTC
Hmm,

Original description of the problem by the user "ajung01" is unclear to my mind.

I though this was "IMPORT RTF - Change - Save RTF - OPEN in different program" -
issue. I have isolated that chain in other issues: issue 49087 especially.

mru instructed that Issue 69447 is a duplicate of this.
The chain I had in mind in Issue 69447 is following:
- Open OO
- Copy picture from other program
- paste picture in OO
- Save RTF (Export)
- OPEN in different program.

mru will propably give more information this so that testing with different 
chains can be done properly.

Best Regards,

tmjura
Comment 15 tmjura 2006-09-13 11:56:32 UTC
So,  after some discussion issue 69447 is dublicate of issue 60831 (this)
OK.

I tried to hunt this from other issues in database. I checked issues 16781, 
3790, 12713, 23842, 10084, 53816, 10084, 20894, 34927 and 43833 after database 
queries. Issue 53816 seemed to be closest but it is not.

After saving in OpenOffice 2.0.3 as RTF-format the picture/image is missing both 
in OO and Word. The problem was to repeat this bug. I could repeat it two times 
and managed to get some screenshots. 

Since it is hard to repeate, I consider it to be P4. I presume that a normal 
user does not encounter this problem very often then.

However there are attached files which have the pictures missing. Someone could 
check those files.

That was introduction. 


The precise test case.

Simple picture in Word 2002 and in OpenOffice 2.0.3

1. create picture in other program, copy picture to clipboard
2. open OpenOffice 2.0.3
3. create new text document
4. add some enters to the document, and some sample text
5. paste picture to one enter line
6. move picture the right, very close to the right edge of the page
7. paste picture into to the middle of text
8. move picture to the right, very close to the right edge of the page, keep it 
still in the middle of text
9. save this document in RTF format

(check TEST__1__phase_1.pdf)
(check TEST__2__PHASE_1.pdf)
(TEST__2__PHASE_1.PNG)
(TEST__2__PHASE_1.rtf)

10. close document

11. Now comes the tricky part, since this seems to be somewhat randomized 
feature
12. I have repeated this few times, and as proof I have added screenshots and 
PDF exports
14. To convince you I have added material from both original TEST 1 and repeat 
TEST 2

15. NOT SO NICE: SOMETIMES BUT NOT ALWAYS ONE PICTURE IS DISAPPEARED OR BOTH 
PICTURES ARE DISAPPEARED

16. This was hard to repeate third time - I tried some 20 times to get results 
from repeat tests
17. I tried to isolate the steps needed more specificly - this seems to be quite 
random though

18. BTW: this is testers nightmare, you have proofs from two testcases, but the 
repetition is very hard

19. I opened the RTF-files first in Word 2002 (10.6802.6735) SP 3 
20. YES, YES and YES: I speficly DID NOT save them again in Word 2002

(open file TEST__1__phase_2.rtf)
(TEST__1__phase_3.PNG is screenshot from Word 2002 )
(TEST__1__phase_4.PNG is screenshot from Word 2002)
(TEST__2__PHASE_2.PNG is screenshot from Word 2002)
(TEST__2__PHASE_2.rtf is 

22. Close Word 2002, don´t save anything

21. to validate this I opened in OpenOffice 2.0.3

(open file TEST__1__phase_2.rtf)
(TEST__1__phase_5.pdf)
(TEST__1__phase_6.PNG)
(TEST__2__PHASE_3.pdf)
(TEST__2__PHASE_3.PNG)

22. and there it is: pictures are disappeared also in OpenOffice 2.0.3

23. Both programs indicated that pictures were not seen for some reason
24. Well, anyway, THIS IS DUE TO OpenOffice 2.0.3 (cannot blame MS this time)

25: Very very hard to repeat - UNREPEATABLE
Comment 16 tmjura 2006-09-13 11:57:42 UTC
Created attachment 39112 [details]
TEST material transferred from 69477
Comment 17 michael.ruess 2007-02-08 15:55:27 UTC
*** Issue 74345 has been marked as a duplicate of this issue. ***
Comment 18 michael.ruess 2007-09-20 09:34:36 UTC
*** Issue 81756 has been marked as a duplicate of this issue. ***
Comment 19 Marcus 2017-05-20 11:19:30 UTC
Reset assigne to the default "issues@openoffice.apache.org".