Issue 83912 - Motion path animations causing high CPU utilization which does not decrease
Summary: Motion path animations causing high CPU utilization which does not decrease
Status: CONFIRMED
Alias: None
Product: Impress
Classification: Application
Component: viewing (show other issues)
Version: OOo 2.3
Hardware: PC Linux, all
: P3 Trivial (vote)
Target Milestone: ---
Assignee: AOO issues mailing list
QA Contact:
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2007-11-23 20:00 UTC by krlynch
Modified: 2017-05-20 11:11 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Issue Type: DEFECT
Latest Confirmation in: ---
Developer Difficulty: ---


Attachments
Simple circle-on-start motion path animation referred to in issue (9.40 KB, application/vnd.oasis.opendocument.presentation)
2007-11-23 20:01 UTC, krlynch
no flags Details
Subset of more realistic talk mentioned in issue (23.17 KB, application/vnd.oasis.opendocument.presentation)
2007-11-23 20:02 UTC, krlynch
no flags Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this issue.
Description krlynch 2007-11-23 20:00:33 UTC
I recently switched to OOo2.3 from OOo2.0 just for the new motion path animation
features.  Yay!

Unfortunately, there appears to be a problem with motion path animations and cpu
utilization.  Even the simplest animation causes baseline cpu utilization of the
soffice.bin application to increase.  I have created myself a brand new user
configuration, opened a brand new Presentation without templates, dropped a
filled circle in the middle of a single slide, and attached a 5-point motion
path to it.  If I restart OOo, and open this file, I see the CPU utilization
idling at 1%

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
30592 krlynch   20   0  196m  64m  44m S    1  6.4   0:03.14 soffice.bin

If I run the animation once, the CPU utilization now idles slightly higher,
around 8%

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
30592 krlynch   20   0  196m  64m  44m S    8  6.4   0:05.80 soffice.bin

After running the animation 10 times, soffice.bin is now idling at at whopping 70%,

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
30592 krlynch   20   0  197m  64m  44m S   68  6.4   0:45.32 soffice.bin

which never decreases, and successive runs of the animation begin to lag and
stutter.

A more realistic animation from a talk I am in the process of assembling causes
unreasonable CPU utilization after one run; it has 9 different motion paths run
successively, and causes the idle cpu utilization to rise from around 1% to 60%.
  Three more runs gets me up to 95%.  The quality of the second run is so poor
that I couldn't in good conscience show it to an audience.

I've been doing these tests in a Fedora Core 6 installation, on a Core 2 Duo
based laptop with 1GB RAM, and the 2.3.0-9221 rpms downloaded from the
OpenOffice.org website.  uname -a gives 2.6.22.9-61.fc6 #1 SMP for kernel version.
Comment 1 krlynch 2007-11-23 20:01:38 UTC
Created attachment 49856 [details]
Simple circle-on-start motion path animation referred to in issue
Comment 2 krlynch 2007-11-23 20:02:27 UTC
Created attachment 49857 [details]
Subset of more realistic talk mentioned in issue
Comment 3 christian.guenther 2007-11-26 18:57:54 UTC
Set to new and change the target.
Comment 4 christian.guenther 2007-11-26 19:00:51 UTC
I can reproduce the bug in src680m236.
Please have a look.
Comment 5 thb 2008-06-04 16:59:58 UTC
Retargetting due to resource constraints
Comment 6 thb 2009-09-30 10:34:00 UTC
@af: Thanks for taking a look.
Comment 7 Marcus 2017-05-20 11:11:15 UTC
Reset assigne to the default "issues@openoffice.apache.org".